De Wolter Koops vrachtwagenscanner

In een groot deel van Europa zie je ze rijden; de vrachtwagens van Wolter Koops. Internationaal dienstverlener in de branche van geconditioneerd transport & logistiek.

Zoveel kilometers op de weg geeft natuurlijk af en toe wat schade. Voor het efficiënt overzien van deuken en krassen heeft Van Dalen Installatietechniek B.V., samen met ARAS Security, een handige oplossing bedacht.

De vrachtwagenscanner
Hoe detecteren we schade aan vrachtwagens? Dat was de vraag van Wolter Koops aan huisinstallateur van Dalen Installatietechniek.  Schade wordt vrijwel niet gemeld en er ontstaat wel eens een discussie over waar de kras of deuk is gemaakt. 

‘’Ons advies was; begin buiten’’, vertelt Eduard Huisman, Beveiligingsadviseur  bij Van Dalen.  ‘’Als je bij aankomst al eventuele schade kan detecteren, zal er nooit de discussie ontstaan of dit op het terrein zelf is gebeurd.’’ Dit idee werd vervolgens ingevuld in samenwerking met leverancier ARAS Security. Na een middag samen brainstormen is het idee voor een vrachtwagenscan ontstaan. Het voertuig wordt bij aankomst herkend, gescand en gekoppeld aan de bestuurder.

Van een idee naar resultaat
Het concept is ingevuld met een variëteit aan apparatuur. Wanneer een vrachtwagen aan komt rijden, wordt het kenteken gelezen. Eerst van de vrachtwagen en vervolgens van de aanhanger. Dan meldt de bestuurder zich aan met een tag. Deze codedrager is gekoppeld aan een CardAccess toegangscontrolesysteem. Daarna is het aan 4 hoge resolutie CamTech camera’s, geplaatst in speciaal ontworpen zuilen, om de vrachtwagen en aanhanger te bekijken.

Deze beelden  worden gekoppeld aan de kentekens. De beelden worden bewaard, teruggekeken en qua datum en tijd uiteraard weer gekoppeld met de persoonsgebonden toegangsregistratie. Mocht er naderhand schade aan het licht komen, dan worden de beelden teruggezocht op kenteken. De koppeling van toegangscontrole en cameraobservatie is mogelijk dankzij CamTech iNEX videobeheer.

Een prettige samenwerking
‘De klant is heel positief en wij ook’, laat Eduard weten. ‘Onze ervaring is dan ook dat als het nodig is, we altijd kunnen terugvallen op de kennis en service van ARAS. Dat maakt het wel zo prettig om samen te werken.’